De volgende presentaties (PDF) zijn beschikbaar:
•  Bert Tuk Gemeente Goedereede
Bram Bierens Voorzitter Visserij Innovatie Platform
Hans Kleij Provincie Zuid-Holland
Jaap Jelle Feenstra Havenbedrijf Rotterdam


Samenwerking is de sleutel

Eerste bijeenkomst Het Delta Netwerk groot succes

Tijdens de eerste bijeenkomst van Het Delta Netwerk in Expo Haringvliet in Stellendam op donderdag 29 november 2012 was samenwerking het sleutelwoord als het om duurzame innovatie gaat in en met de visserijsector. Tegelijk is innovatie ook de grootste uitdaging.

De visserij staat voor grote veranderingen. Samenwerking is meer dan ooit van belang. In de sector zelf, met partijen elders in de keten, maar ook met partijen in de waterrecreatie en het toerisme in de regio.

Het Delta Netwerk is een initiatief van de gemeente Goedereede samen met het Innovatieplatform Kop van Goeree om de belangrijkste stakeholders bij elkaar te brengen uit de visserijsector, waterrecreatie, toerisme en de bredere maritieme sector in de Zuid-Westelijke Delta met Goeree-Overflakkee als middelpunt.

De eerste bijeenkomst stond in het teken van duurzame innovatie en telde meer dan 100 aanwezigen uit de gehele maritieme keten van vissers, vistoeleveranciers, handel, horeca, watersport, toerisme ondernemers als ook vele bestuurders uit de Zuid-Westelijke Deltagebied.

De aanwezigen lieten zich bijpraten over innovaties in de visserijsector, over het belang van samenwerking met elkaar ten behoeve van het gebruik van de waterwegen en het veranderend ondernemerschap als gevolg van de vele ingrijpende ontwikkelingen en innovaties op het gebied van voedsel en eten.

Het Delta Netwerk is mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Rabobank, de Kamer van Koophandel, Natuur- en recreatieschap De Grevelingen en de provincie Zuid-Holland.



Klik op een afbeelding voor een vergroting

  
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
    Bert Tuk, wethouder Economische Zaken gemeente Goedereede Samenwerking is het sleutelwoord
‘Goeree-Overflakkee staat voor een periode van grote uitdagingen. Gevraagd naar de ideale samenwerking tussen de waterrecreatie en het toerisme met de visserijsector draait het bij velen om behoefte aan meer informatie. Hoe bundelen we onze gezamenlijke belangen bijvoorbeeld ten aanzien van de vaarwegen? Ook op culinair gebied zijn er veel mogelijkheden voor een betere samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan traceerbaarheid van je gebakken tongetjes: van schip tot restaurant.’
  Bram Bierens, voorzitter Visserij Innovatie Platform:
Visserij staat open voor samenwerking met andere schakels in de keten

‘De visserij staat voor grote veranderingen. Samenwerking is meer dan ooit van belang. Na de kwalitatieve innovaties in de visserijsector zelf, staan de deuren nu open voor veranderingen in de gehele keten, van visser tot en met retail. De ondernemers in onze sector zullen gezamenlijk moeten optrekken in hun belangenbehartiging. Daarmee ontstaat een omgeving waarin ook de individuele visserman een goede toekomst heeft.’
  Hans Kleij, Programmadirecteur IRP Provincie Zuid-Holland:
Sleutelopgaven voor Goeree-Overflakkee

‘In deze regio liggen geweldige kansen: economisch omdat de as Rotterdam-Antwerpen steeds belangrijker wordt, maar ook op het gebied van recreatie en toerisme, cultuur en erfgoed, de waterkwaliteit en het opwekken van duurzame energie. Ook de landbouw en de visserij zien wij als een sleutelopgave in ons programma. De provincie wil een actieve rol spelen in het verder invullen van al deze sleutelopgaven.’
  Jaap Jelle Feenstra, Hoofd Public Affairs Havenbedrijf Rotterdam
Het Havenbedrijf werkt graag samen met de visserijsector

‘De Rotterdamse haven wil in de komende twintig jaar verdubbelen in volume. Ruimte, bereikbaarheid en duurzaamheid zijn hierin belangrijke randvoorwaarden. Net als innovatie en samenwerking. We zoeken bewust de samenwerking met andere stakeholders om tot een gezamenlijke ontwikkelingsvisie te komen. Ook met de visserijsector. Een succesvolle sectorontwikkeling vergt draagvlak en om de belangen te bundelen in het Europees concurrentieveld is een goede samenwerking noodzakelijk.’
  Hans Steenbergen, trendwatcher Food Inspiration
Van fast food naar fast fresh

‘Nederlanders zien eten vooral als brandstof. Toch ontstaat er ook in ons land een groeiende groep foodies die een groot belang hecht aan de kwaliteit van eten en daarvoor ook bereid is te betalen. Van fast food naar fast fresh. De wens van gezonder en duurzamer eten is van grote invloed op de menukaarten. Verse, duurzame vis speelt daarin een belangrijke rol. Maak helder waar de vis vandaan komt, dat het product supervers is en werk samen met partners in de keten om deze boodschap voor het voetlicht te krijgen.’

« Vorige pagina